Ananás
Ananásovník pôvodne pochádza z oblasti Južnej Brazílie a Paraguaja, kde sa vyskytuje v divej forme. Rozšírili ho Indiáni po južnej a strednej Amerike ešte pred príchodom Columba. V roku 1493 Columbus objavil toto ovocie na ostrove Guadaloupe a priviezol ho do Španielska, odkiaľ sa šírilo lodnými cestami po celom svete. Počas plavieb slúžil ananás ako ochrana proti skorbutu. Španieli ho ešte v 16. storočí priviezli na Filipíny a pravdepodobne tiež na Havaj a Guam. V roku 1660 bol ananás dovezený do Anglicka a začal sa pestovať v skleníkoch.
Zdravie
Najdôležitejšou zložkou tejto výbornej žltej dužiny je bromelín. Proteolytický enzým, ktorý štiepi bielkoviny, čo má za následok dvojaký účinok: rozpúšťa pevný bielkovinový obal baktéria likviduje parazity a štiepi bielkoviny v potrave na aminokyseliny. Tieto enzýmy pomáhajú pri uzdravovaní, zmierňujú rozličné zápaly a zlepšuje trávenie. Urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Zlepšuje funkciu podžalúdkovej žľazy. Tí, ktorí majú problém s trávením by mali pred jedlom vypiť 2dcl ananásovej šťavy, pretože je schopná do značnej miery nahradiť žalúdočné šťavy. Odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke. Odstraňuje starecké škvrny. Tampónom, namočeným v ananásovej šťave, potrieme starecké pigmentové škvrny. Bromelín ich zosvetlí alebo úplne odstráni. Je kombináciou troch enzýmov bromelínu, ananázy a extranázy. Pôsobí proti zrážaniu krvi a lepšie prekrvuje organizmus. Odstraňuje usadeniny na vnútorných stenách ciev a znižuje krvný tlak. Čerstvo vytlačená šťava sa používa pri horúčkových ochoreniach a pri morskej chorobe. V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ pochádza, ho považujú za afrodiziakum. Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme. Okrem vysokému zastúpeniu vitamínu C a E poskytuje aj ostatné vitamíny, minerálne ( draslík, horčík, vápnik, zinok, železo, mangán, sodík, síra a fosfor ) a niektoré stopové látky.
Skladovanie
Ananás dozrieva pri izbovej teplote, nikdy ho neskladujte v chlade. To isté platí pre dozreté plody, ananás proste chladničku nemá rád. Konzervovaný ananás stráca až 60 percent vitamínov a je ochudobnený o enzým bromelín, ktorý neznáša pasterizovanie.